Kuih Kaswi Tanpa Air Kapur. Tapi entah kenapalah pulak, kuihnya macam sedikit terlembik sehingga tak boleh hendak dipotong. Biarkan kuih dikukus atas dapur tanpa tudung pengukus selama beberapa minit untuk mengeringkan air di permukaan kuih.
Kuih Kaswi Tanpa Air Kapur Laskahx from laskahx.blogspot.com
Yang kedua ni, hanya guna air kapur sebanyak 1/2 sudu kecil. Masukkan 3 cawan air, air kapur dan garam ke dalamnya. Cara buat resipi kuih kaswi sukatan cawan :
Tapi Dalam Membuat Kuih Kaswi Air Kapur (Ada Juga Yang Juga Sedikit Air Abu Chang), Antara Bahan Penting Dalam Pembuatan Kuih Kaswi Untuk Mendapat Tekstur Kenyal Dan 'Rasa' Kuih Kaswi Yang Origanal.
Kuih kaswi yang sedap haruslah lembut gedik bak kata orang. Kuih tepung kapur adalah sejenis kuih tradisional yang popular dikalangan penduduk pantai timur. 1 sudu teh air kapur;
1/2 Sudu Teh Air Kapur.
1 cawan tepung ubi kayu; Sedapnya kuih kaswi pandan ni. Kemudian masukkan garam dan air kapur dan kacau lagi sehingga sebati.
Walaupun Saya Pernah Beberapa Kali Menyediakan Kuih Kaswi Di Sini Dan Di Sini, Namun Resepi Kali Ini Lebih Istimewa Kerana Ianya Adalah Salah Satu Resepi Kuih Tradisional Yang Dikongsikan Oleh Kak Sharifah Lok.
1 sudu makan tepung gandum; Che mat pernah buat kuih ni dulu dan resipi dari blog kak yatie memories. Kali ni, saya kongsikan resepi buat.
3/4 Sudu Teh Kapur Makan Dicampur 3 Sudu Makan Air.
Jom try buat kuih kaswi. Bahan bahan iaitu terdiri dari 2 cawan tepung gandum, 1 cawan tepung ubi, 2 keping gula melaka sebaiknya guna 2 1/4 keping saiz yang sederhana, 1 cawan gula pasir (boleh tambah 1 sudu besar), 7 cawan air serta 1 sudu kecil kapur yang dibancuh dengan sedikit air. Bezanya kuih tepong kapur biasanya dihiris nipis2 lalu digaul dengan kelapa.
Rasa Lembut, Tak Manis Sanga.
Masukan semua bahan a ke dalam pengisar dan kisar sehingga semuanya halus dan sebati. Cukup mudah dan senang dihasilkan sendiri di rumah. Masak sampai gula laur dan air didih.