Resepi Burasak

Resepi Burasak. Makanan tradisional kaum bugis yang berasaskan beras dan santan yang di masak dengan kaedah merebus. Rasanya yang sedap memikat selera siapa saja yang baru pertama kali menikmatinya.

Cara Mudah Buat Burasak.Resepi Burasak Makanan Khas Bugis
Cara Mudah Buat Burasak.Resepi Burasak Makanan Khas Bugis from www.youtube.com

Beras 1kg, kelapa 1 biji diparut dan ambil santan nya, 1.basuh beras kemudian satukan bersama santan, air dan garam seakan memasak nasi lemak. Setelah masak, angkat dan tos seperti merebus ketupat.

Sebelum Membungkus, Pastikan Daun Pisang Tadi Dijemur Atau Dilayur Seketika Di Atas Api Agar Ia.


Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang. Buka tali dan buangkan daun pisang tua. Ia bukan sahaja terdiri dari pelbagai masakan, malah masakannya juga memiliki rasa, tekstur, warna serta persembahan hidangan yang begitu menarik.

Bungkus Sekali Kagi Menjadi Bungkusan Besar.


#phopxcookpad2020 burasak atau buras ni antara makanan tradisi yang mempunyai keenakan rasanya yang tersendiri. Selain menggunakan santan segar, daun pisang perlu dipilih secara teliti. Buka tali dan buangkan daun pisang tua, hidangkan sebiji2 atau potong dua.

Resepi Atau Resipi Penyediaan Burasak Jugak Sebenarnya Agak Rumit Jika Dimasak Dalam Kuantiti Yang Besar Tapi Logik La Kan Sebab Makanan Untuk Raya Memang Kebanyakkannya Rumit Untuk Disediakan.


Resepi burasak paling membuka selera. About press copyright contact us creators advertise developers terms privacy policy & safety how youtube works test new features press copyright contact us creators. Beras 1kg, kelapa 1 biji diparut dan ambil santan nya,

Daun Pisang Tua Panjang Lebih Kurang 3.


Sebelum membungkus, pastikan daun pisang tadi dijemur atau dilayur seketika di atas api agar ia. Pernah beberapa kali makan burasak.1st time makan burasak pada tahun 90's dulu.kemudian,pernah kirim kawan beli burasak dari johor.penah beberapa kali beli & yang terakhir raya tahun lepas pemberian haziq iaitu kawan anak bujang saya.bukan sahaja burasak tapi juga diberi bersama lepat loi.katanya abang iparnya orang sabah & memang itu hidangan. Setelah saya paparkan juadah raya bugis sabah, ada yang bertanya bagaimana mau buat burasak.

Daun Pisang Tua Panjang Lebih Kurang 3 Jengkal.


Rasanya yang sedap memikat selera siapa saja yang baru pertama kali menikmatinya. Cara buat burasak yang sedap. Setelah masak, sejukkan dan masukkan dalam daun pisang, lipat mcm lepat lepat pisang.

LihatTutupKomentar

ads1

close