Mee Kolok Kering

Mee Kolok Kering. Ia dibawa masuk oleh masyarakat cina yang datang berhijrah ke. Kebanyakkan gerai di sekitar kuching ada menyediakan atau menjual mee kolok ini.

MEE KOLOK .. Sesiapa yang belum pernah makan, Jom cuba
MEE KOLOK .. Sesiapa yang belum pernah makan, Jom cuba from intai-intaidapurfha.blogspot.com

Mee kolok (juga diguna mi kolo ), mee kering ataupun mee rangkai( daripada perkataan iban rangkai , bermaksud kering) adalah sejenis mee yang cukup popular di negeri sarawak. Buat dia lain ialah sup perut nya. Mi kering kolo merujuk kepada sejenis mi gandum yang digunakan semasa.

Mie Ini Banyak Dijual Di Daerah Kuching, Malaysia Dan Biasanya Disajikan Dengan Sup Dan Kecap.


Mi kering kolo merujuk kepada sejenis mi gandum yang digunakan semasa. Mee perut sapi ni biasa cam mee kolok. Mee kolok kering (boleh digantikan dengan mi sanggul) 2 sudu besar.

Cili Blend Cili Api Dan.


Berjaya mee enterprise memasarkan dan memperkenalkan produk mereka iaitu mee kuning kering yang pelbagai jenis contohnya mee kolok kering, mee keatiaw kering, bihun kering, mee kering pada rak yang diletakkan di sudut yang strategik didalam restoran mereka. Rendam mee kering dalam air panas lebih kurang 5 minit sahaja.tapis 2. Hidangan mee kolok bersifat ringan, dan dihidangkan sama ada secara kering atau dengan kuah sup.

Mee Kolo Is A Sarawakian Chinese Favourite, And Is Served Any Time Of The Day For Breakfast, Lunch, And Supper.


1 gulung mee kering (mee sanggul/yee mee) 3 ulas bawang putih (mayang) 2 sudu besar minyak 2 sudu besar sos tiram 2 sudu besar kicap pekat 2 sudu besar kicap cair 4 helai daun sawi (potong 1 inci) 1/2 cawan daging / ayam rebus (rebus dgn 1 ketul kiub ayam maggi) 3 cawan air rebusan daging/ ayam 1/2 labu bawang besar (potong berbaji halus) Mee kolok banyak jual kat sini, nak yang kering ada, yang basah pun ada. Mee kolok (juga diguna mi kolo ), mee kering ataupun mee rangkai( daripada perkataan iban rangkai , bermaksud kering) adalah sejenis mee yang cukup popular di negeri sarawak.

Ia Dibawa Masuk Oleh Masyarakat Cina Yang Datang Berhijrah Ke.


Mee kolok tu danny buat jadi sup. Mie ini memiliki keunikan karena menggunakan mie yee dan dicampur dengan daging atau potongan ayam. Campurkan cuka, sos ikan, serbuk lada putih, minyak bawang putih, sos tiram dan kicap hingga sebati kemudian gaulkan dengan mee.

Mee Kolok Atau Yang Berarti Mie Lengket Dalam Bahasa Indonesia Adalah Jenis Mie Kering Atau Mie Iris Yang Populer Di Serawak, Malaysia.


Kemudian gaulkan bersama kicap manis dan perahan jus limau kasturi. Setelah daging empuk, hiris nipis2. Masukkan semula dalam air mendidih dan toskan.

LihatTutupKomentar

ads1

close