Resepi Jeruk Cermai Manis

Resepi Jeruk Cermai Manis. Resepi asal ni ita tak pasti dari siapa. Terima kasih mohamad ridhuan othman…

Ayam Masak Kicap Pedas Resepi Ayam Masak Kicap Pedas
Ayam Masak Kicap Pedas Resepi Ayam Masak Kicap Pedas from klupixst.blogspot.com

(kalau nak pedas, tambahkan lada kering, gula kerek dan belacan.) esoknya simpan dalam peti selama 2 hari. Selepas dua hari, buang air bersihkan tos. Buah cermai biasanya dimakan mentah bersama garam atau dijadikan jeruk (masin/masam ataupun manis).

Di Sini Adalah Proses Seterusnya Iaitu Sambungan Bagaimana Nak Buat Jeruk Cermai Jenis Jeruk Manis (Style Saya) Hingga Selesai Dan Boleh Di Makan.


2 biji betik mengkal (anggaran berat keseluruhan 1½ kg ) ~ pastikan masih keras isinya. Di bawah ini, penulis akan kongsikan beberapa resepi jeruk mangga yang rangup. Masukkan kesemua bahan air gula dalam periuk.

Tengok Gambar Pun Dah Terliur Kan.


(kalau nak pedas, tambahkan lada kering, gula kerek dan belacan.) esoknya simpan dalam peti selama 2 hari. Sebab untuk makan cenggitu sahaja agak masam 😖. Tumbuk sampai buah pecah peca sampai biji keluar.

Selepas Dua Hari, Buang Air Bersihkan Tos.


Bagi anda yang terasa nak makan, boleh hasilkan sendiri dan cuba resipi perkongsian saudari nor shakinah md zainal ni. Cermai atau nama sainsnya phyllanthus acidus merupakan salah satu buah yang biasa dijadikan jeruk. Buah cermai biasanya dimakan mentah bersama garam atau dijadikan jeruk (masin/masam ataupun manis).

Jeruk Yang Enak Mestilah Rangup Dan Tidak Lembik.


Resipi sedap dan mudah untuk jeruk cermai. Resepi asal ni ita tak pasti dari siapa. Dengan mangga dan rasa asam yang masam manis tu, memang sedap buat ratah.

Harganya Boleh Tahan Juga Mahalnya Kerana Dia Di Timbang Dalam Gram.


Sudah tentu ramai wanita di luar sana yang kecur air liur bila disebut tentang jeruk. Buahnya yang kekuningan menjadi tarikan sesiapa sahaja yang memandangnya. Namun ia tidak bagus untuk kesihatan.

LihatTutupKomentar

ads1

close