Resepi Kapurung

Resepi Kapurung. Tepung kanji kacang tanah sardin ( boleh guna ikan masak , ikan bilis , udang @. Cara memasak kapurung masakan khas palopo didihkan air panas, masukkan semua sayuran dan ayam yang sudah disuwir, rebus sampai matang.

Resepi Kapurung Makassar Resepi Azie Kitchen
Resepi Kapurung Makassar Resepi Azie Kitchen from resepi-aziekitchen.blogspot.com

Bancuh sagu dengan air panas yang baru mendidih. Masukkan tepung kanji dalam bekas, masukkan air (sukatan 1 cawan air). Kue lapis legit siap disajikan!

1 Liter (4 Cawan) Air.


Gudeg merupakan sayur nangka yang dimasak dengan santan hingga menghasilkan areh (kuah) yang kental. Sementara itu, siapkan tepung sagu kira2 segelas, terus dicairkan dengan air dua gelas, aduk sampai halus, sisihkan di dalam baskom. 700 ml santan dari 250 gram kelapa parut.

Pelengkap Kepada Hidangan Kapurung Adalah Sambal Belacan Lagi Dan Lagi (Terangkat Pedasnya) Bersama Asam Limau.


Larutkan tepung kanji sehingga sebati. Gudeg merupakan makanan khas yogyakarta dan jawa tengah. Kat sabah ramai kaum bugis.

Gambar Hiasan Jer Tapi Apa.


Makanan ni bukan orang bugis je suka. Jika sudah matang, angkat dan diamkan terlebih dahulu sebelum dipotong. Ia terdiri daripada gula merah serta kacang tanah.

Jom Cuba Resepi Mochi Susu, Pencuci Mulut Yang Comel, Chewy & Sedap Bila Dimakan.


Kapurung / kepurung, makanan salah satu etnik di sabah iaitu makanan etnik bugis. Recipeyield 5 • preptime p3h0m. Myresipi.com ialah wadah perkongsian resepi untuk wanita dan sesiapa sahaja yang suka memasak untuk keluarga, dengan kasih sayang.

Porsi 5 • Waktu 3 Jam, 0 Menit.


Lihat juga cara membuat jalangkote dan. Masukkan tepung kanji dalam bekas, masukkan air (sukatan 1 cawan air). Filmawati, teman sekaligus eks rekan kerja di batam.

LihatTutupKomentar

ads1

close