Resepi Petola Masak Air. Apabila bahan tumisan sudah naik bau, masukkan air secukupnya. Petola masak tumis air mmmm sekejap jer dah 5 hari kita pose kan?
RESEPI CIKGU ANI TUMIS AIR PETOLA from resepicikguani.blogspot.com
Petola masak tumis air mmmm sekejap jer dah 5 hari kita pose kan? Apabila petola sudah hampir lembut, barulah masukkan udang, suun dan santan. Perasakan dengan lada sulah, garam & serbuk perasa secukupnya.
Biarkan Mendidih Dan Petola Layu.
Tumis bahan hiris hingga wangi. Set soo hoon & tauhu kering (boleh beli dalam paket siap semua untuk 1x masak) cendawan; Pecahkan telur & biarkan seketika sehingga telur beku sikit lepas tu baru kacau2 sikit.
Petola Dibersihkan Kulitnya Lalu Dihiris Kasar.
4) masukkan lada hitam dan garam. Petola masak tumis air mmmm sekejap jer dah 5 hari kita pose kan? Masukkan air & kiub ayam.
1 Sudu Kecil Minyak Masak.
Cucur air paip & tos. Kalau tengok petola dah bertukar warna gelap sikit, masukkan cili dan boleh tutup api; Jangan masak terlalu lama, cukup sekadar sekali mendidih, angkat dan hidangkan.
Biarkan Mendidih Dan Petola Layu.
Dalam periuk, masukkan petola, udang kering, bawang putih dan bawang merah. (isi ikan kembung taknak letak pon takpa). Saya memang meratah ratah begitu sahaja kerana petola ini sangat manis.
Hari Ni Mcm X De Mood Nak Menulis, Kita Skodeng Resepi Jer La Ya.
Mudah disediakan sedap dan berkhasiat. Tumiskan bahan2 tumbuk sehingga wangi & garing. Panaskan sedikit minyak dalam periuk.