Sambal Tahun Kulit Lembu. This sambal will preheat day by day and will use for a years. Bagi yang tidak makan kulit lembu, tetapi teringin nak makan sambal tahun, korang boleh gantikan dengan sotong, udang dan kerang.kerang ni agak femes jugaklah dikalangan peminat sambal tahun.atau boleh juga guna kaki ayam, perut lembu atau apa2 sahaja yang tidak mudah hancur bila dimasak dalam tempoh masa yang lama.kalau tak ada semua ni pun still.
Sambal Tahun Kulit Lembu Resepi Terbaik from resipicitarasawan.blogspot.com
Sambal tahun kulit lembu utusan digital. Takpe lah mat letak juga resipi dia.nanti nak try buat sambal tahun orang jawa pulak.hehe. Sambal tahun merupakan makanan tradisi orang jawa.
500G Kulit Lembu Dah Siap Proses Dihiris Memanjang 1Kg Kerang Ambil Isinya Jer Kulit Tak Mo Lengkuas Muda Di Hiris Memanjang (Banyak Lagi Sedap).
Masak pn kena lama, baru jadi. Katanya nama makanan ni dinamakan sebab sambal ni boleh tahan lama kalau pandai simpan. Dimerapukan oleh jane_doe3328 pada 10:24 am.
3 Helai Daun Kunyit, Disiat2.
This sambal will preheat day by day and will use for a years. Hari ini menantu jawa nak kongsi resepi masakan tradisi jawa yang hampir dilupakan ini. Segelintir orang mungkin ‘geli’ membayangkan bahagian kulit haiwan itu tetapi tidak bagi orang jawa.
Masakan Ini Memang Sangat Pedas Hasil Jumlah Cili Yang Digunakan Yang Sangat Banyak.
Menu berasaskan kulit lembu kedengarannya agak pelik namun ada sahaja yang menggemarinya. Takpe lah mat letak juga resipi dia.nanti nak try buat sambal tahun orang jawa pulak.hehe. Ikut suka la tekak masing2.
Bahan Yang Ada Dalam Sambal Tahun Tak Banyak Pun.
Bagi orang melayu pure agaknya orang jawa ni kemaruk.semua nak dimakan kalau kat lembu tu. Proses membuat kulit lembu menjadi belulang. Sambal tahun kulit lembu menu istimewa sungai kandis selangorkini.
Nak Masukkan Berapa Banyak Santan Terpulang Pada Anda Ikut Kepekatan Kuah Yang Anda Suka.
Hari ni aku nak share resepi sambal tahun kulit lembu. Ada yang buat dengan kulit lembu, kerang, ikan bilis, hati ayam, pedal dan sebagainya. 1 kilo perut lembu dipotong memanjang 1x 5 cm (boleh tukar dengan kerang, kulit lembu, hempedal ayam atau kaki ayam) 400 gm taucu (tidak perlu garam kerana taucu sudah cukup masin) 1 kilo lengkuas muda dipotong sebesar batang mancis.